Εκτός δικαστικής αίθουσας βρισκόταν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πρώτη συνεδρίαση του έκτακτου τρομοδικείου που άρχισε να εκδικάζει στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Αναφερόμαστε στην πολιτική δήλωση που διάβασε εκ μέρους των τριών μελών του Επαναστατικού Αγώνα η Πόλα Ρούπα, την οποία παραθέτουμε ολόκληρη παρακάτω. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
Το σκηνικό έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού έμοιαζε κάπως σουρεαλιστικό. Δεκάδες άνθρωποι περίμεναν τη σειρά τους για να μπουν στο χώρο της δικαστικής αίθουσας, όπου σε λίγο θα ξεκινούσε μια σημαντική πολιτική δίκη, ενώ μερικές δεκάδες μέτρα πιο πάνω, ακριβώς έξω από την πύλη των ανδρικών φυλακών, ήταν συγκεντρωμένοι με πανό και φωνάζοντας συνθήματα οι εξωτερικοί φύλακες. Προς στιγμήν νομίσαμε ότι ήταν διαδήλωση αλληλεγγύης!
Τα αστυνομικά μέτρα ήταν πιο σκληρά και από τη δίκη της 17Ν, κυρίως με τη διασπορά ένοπλων (κουκουλοφόρων και μη) στο χώρο έξω από τη δικαστική αίθουσα.
Με την έναρξη της διαδικασίας από τον πρόεδρο του τρομοδικείου Νικόλαο Δαύρο, οι κατηγορούμενοι ανακοίνωσαν τους συνηγόρους υπεράσπισής τους που είναι: για τους Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα, ο Σπύρος Φυτράκης και η Δάφνη Βαγιανού. Για τον Κώστα Γουρνά, τη Μαρία Μπεραχά και τον Βαγγέλη Σταθόπουλο, η Μαρίνα Δαλιάνη και η Δάφνη Βαγιανού. Για τον Χριστόφορο Κορτέση ο Γιάννης Ραχιώτης και η Παρασκευή Γιαννακοπούλου. Για τον Σαράντο Νικητόπουλο, ο Σπύρος Φυτράκης, η Αννυ Παπαρρούσου και ο Δημήτρης Κατσαρής. Για τον Κώστα Κάτσενο, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Χάρης Λαδής και ο Φρειδερίκος Βέργαμος.
Αμέσως μετά, ο Σπύρος Φυτράκης δήλωσε εκ μέρους όλων των συνηγόρων υπεράσπισης, ότι συμμετέχουν στην αποχή που κήρυξε η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πως παρίστανται μόνο για να μπορέσουν οι συνάδελφοί τους που υπερασπίζονται τον Κώστα Κάτσενο, ο οποίος διωκόταν και παραδόθηκε πριν μερικές μέρες ενόψει της δίκης, να ζητήσουν διακοπή για να μελετήσουν τη δικογραφία. Δήλωσε ακόμη, ότι όλοι οι κατηγορούμενοι επιθυμούν να είναι η δίκη ανοιχτή σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και ζήτησε από το δικαστήριο να επιτραπεί στα τηλεοπτικά συνεργεία να προσέλθουν στο χώρο του δικαστηρίου, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να κάνουν πολιτικές δηλώσεις, να παρουσιάσουν την πολιτική τους άποψη. Η Πόλα Ρούπα διευκρίνισε στον πρόεδρο του δικαστήριου, που απαντώντας στον συνήγορο είχε πει ότι οι κάμερες δεν μπορούν να μπουν στη δίκη, ότι δεν τους ενδιαφέρει να είναι οι κάμερες στη δίκη, αλλά εκτός διαδικασίας να μπορούν να κάνουν δηλώσεις σε όλα τα ΜΜΕ. Μετά από το διάλογο με την Π. Ρούπα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι «θα διευκολυνθούν, αλλά να μην γίνεται κατάχρηση»!
Οι Π. Ρουμελιώτης και Χ. Λαδής ζήτησαν να διακοπή η δίκη για 30 μέρες (το ανώτατο που επιτρέπει ο νόμος), προκειμένου να μελετήσουν την ογκωδέστατη δικογραφία, που αφορά 50-55 αδικήματα, δεδομένου ότι ορίστηκαν συνήγοροι του Κάτσενου πριν ελάχιστες μέρες και δεν έχουν καμιά γνώση της δικογραφίας. Ο εισαγγελέας Αντώνιος Λιόγας πρότεινε η διακοπή να είναι 15 μέρες, χρόνο που ο ίδιος κρίνει ως επαρκή, δεδομένου ότι «τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα»! Προφανώς, θεωρεί ότι πρέπει και οι συνήγοροι να συμφωνήσουν εκ των προτέρων με τη δική του άποψη περί «στοιχείων» και όχι να μελετήσουν τη δικογραφία, όπως οφείλουν. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για τις δηλώσεις των κατηγορούμενων στα ΜΜΕ, είπε πως ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση να δίνουν συνεντεύξεις οι κατηγορούμενοι, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του δικαστήριου. Στη συνέχεια ο πρόεδρος διάβασε τα ονόματα των μαρτύρων του κατηγορητήριου. Κανένας μεγαλόσχημος δεν ήταν παρών (συγκρατήσαμε τα ονόματα του Βουλγαράκη και του Κόκκινου), ενώ ούτε πολιτική αγωγή δηλώθηκε (στα έδρανά της κάθησαν οι δημοσιογράφοι).
Μετά από ένα δεκάλεπτο διάλειμμα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης για τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 9 το πρωί. Ως προς το αίτημα των κατηγορούμενων να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, είπε ότι –εκτός των αυστηρών διαδικαστικών συνθηκών– το δικαστήριο εκφράζει την άποψη και την ευχή να κάνουν οι κατηγορούμενοι δηλώσεις στο προαύλιο, καθώς θα οδηγούνται στο όχημα που θα τους μεταφέρει στις φυλακές απέναντι, «στον εύλογο χρόνο των 2-3 λεπτών» (έγινε προφανώς ότι συνεννοήθηκε με την αστυνομία, που έχει τον πρώτο λόγο).
Καθώς αποχωρούσαν οι φυλακισμένοι κατηγορούμενοι με τις χειροπέδες, ακούστηκε από το ακροατήριο κατ’ επανάληψη το σύνθημα «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά». Στη συνέχεια και αφού περίμεναν ν’ αδειάσει όλος ο χώρος από όσους είχαν προσέλθει στη δίκη, πλην δημοσιογράφων και δικηγόρων, στο προαύλιο, πίσω από μια κλειστή καγκελόφραχτη πόρτα, η Πόλα Ρούπα διάβασε στους δημοσιογράφους (και στις τηλεοπτικές κάμερες) τη δήλωση που ακολουθεί. Με το που τελείωσε, πριν προλάβει να απαντήσει στα ερωτήματα που άρχισαν να διατυπώνονται, οι μπάτσοι την άρπαξαν και σχεδόν σηκωτή την οδήγησαν στην κλούβα. Πρόλαβε μόνο να φωνάξει, ότι έχει κάνει γραπτή καταγγελία για τις συνθήκες κράτησης, ειδικά για τις γυναίκες και τις μωρομάνες.
Δήλωση των μελών του Επαναστατικού Αγώνα
«Είναι καταγεγραμμένο ιστορικά (έχει διατυπωθεί και σε ΜΜΕ) ότι η επίθεση του κράτους εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα και οι συλλήψεις μας έχουν συνδεθεί με την επιβολή στην ελληνική κοινωνία της χούντας της τρόικας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχουν συνδεθεί με την πρώτη μνημονιακή σύμβαση υποτέλειας της χώρας στην υπερεθνική οικονομική και πολιτική ελίτ, που υπέγραψαν πραξικοπηματικά οι σοσιαλφασίστες της κυβέρνησης.
Εκτοτε, αυτός ο τόπος έχει μπει σε μια σκοτεινή περίοδο πρωτοφανούς σε σκληρότητα επίθεσης από το κεφάλαιο και την πολιτική εξουσία που επιχειρεί την ανελέητη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, την πιο άγρια εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και του μόχθου των μη προνομιούχων. Εν μέσω της μεγαλύτερης συστημικής κρίσης που έχει πλήξει μέχρι σήμερα τον καπιταλισμό και την οικονομία της αγοράς, που έχει αποσαθρώσει τις πολιτικές και κοινωνικές βάσεις της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και έχει υπονομεύσει ανεπανόρθωτα τα κοινωνικά της ερείσματα, η επιβίωση του οικονομικού και πολιτικού συστήματος προϋποθέτει την ευθανασία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.
Αυτό το βιώνουν σήμερα όλοι οι άνθρωποι και όπως γράφαμε στην Πολιτική Επιστολή προς την Κοινωνία, με την οποία αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, πρόκειται για μια κατοχή που συναγωνίζεται σε βιαιότητα την κατοχή των ναζί στον β’ παγκόσμιο πόλεμο, γεγονός που έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση σ’ αυτήν την χώρα.
Σήμερα ενάμισυ χρόνο μετά, η δίκη αυτή, η δίκη εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα θα συνδεθεί ιστορικά με την επίσημη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Η εσωτερική στάση πληρωμών είναι ήδη γεγονός, η πορεία της πτώχευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και κατά την άποψή μας –άποψη που έχουμε καταθέσει σε προηγούμενο κείμενό μας– δεν θα είναι μέχρι τέλος ελεγχόμενη.
Η δράση του Επαναστατικού Αγώνα, δράση επαναστατική με αυστηρά πολιτικά χαρακτηριστικά και με βαθιά κοινωνικά και ταξικά κριτήρια, σήμερα πλέον αντανακλά σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική τάση που εξαπλώνεται κάθε μέρα και περισσότερο στην κοινωνία: της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης για την οργάνωση της επίθεσης, ακόμα και ένοπλης, εναντίον της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.
Σήμερα η ανάγκη για ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση εναντίον του σάπιου συστήματος δεν βρίσκεται μόνο στα κείμενα του Επαναστατικού Αγώνα αλλά βρίσκεται στην σκέψη και τα χείλη όλο και περισσότερων ανθρώπων αφού αναγνωρίζεται πλέον ως ο μόνος τρόπος για να αποτινάξουμε από πάνω μας την σύγχρονη δικτατορία του κράτους και του κεφαλαίου, για να βγούμε οριστικά από την συστημική κρίση, για να μην αφανιστεί η ανθρωπότητα και ο πλανήτης από την στυγνή εκμετάλλευση της υπερεθνικής ελίτ.
Η δίκη αυτή για μας είναι μια ακόμη στιγμή του αγώνα μας, όπως εξάλλου ήταν και όλη η περίοδος της μέχρι τώρα αιχμαλωσίας μας στις φυλακές του καθεστώτος. Δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να μαχόμαστε ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, ενάντια στο σύστημα του καπιταλισμού και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, δεν σταματήσαμε στιγμή να φωνάζουμε και μέσα από τα κελιά για την αναγκαιότητα της Κοινωνικής Επανάστασης.
Σ’ αυτή την δίκη δεν θα δικαστεί ο Επαναστατικός Αγώνας. Θα δικαστεί το σύστημα και τα ανδρείκελά του.
Θα αναδειχτεί η δράση της οργάνωσής μας και οι ενέργειές της ως μια αναγκαιότητα για να ανακοπεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει το καθεστώς εναντίον των μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων, ως μια αναγκαιότητα για να προωθήσουμε την Κοινωνική Επανάσταση.
Σ’ αυτή την δίκη δεν θα δικαστεί ο Επαναστατικός Αγώνας ως τρομοκρατική οργάνωση.
Θα δικαστεί η σοσιαλφασιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική εξουσία για την οργάνωση και πραγματοποίηση της πιο ωμής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της κοινωνίας.
Θα δικαστεί η οικονομική ελίτ, η πιο στυγνή τρομοκρατική σπείρα που ζει από το αίμα των λαών και που πλουτίζει πραγματοποιώντας μαζικές δολοφονίες των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.
Θα δικαστεί το κράτος και οι εντολοδόχοι του.
Θα δικαστούν όσοι συνιστούν το υπηρετικό προσωπικό του υπερεθνικού κεφαλαίου.
Θα δικαστεί το οικονομικό και πολιτικό σύστημα για τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχτεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.
Εμείς ενάμισυ χρόνο μετά τις συλλήψεις μας είμαστε εδώ όρθιοι, αμετανόητοι, υπερήφανοι για την οργάνωση και τις πολιτικές επιλογές αγώνα που έχουμε κάνει.
Ο Επαναστατικός Αγώνας είναι ζωντανός και αποτελεί οργανικό κομμάτι όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.
Δεν κατάφεραν να μας λυγίσουν, δεν θα καταφέρουν να μας λυγίσουν ποτέ.
Στο τέλος οι νικητές θα είμαστε εμείς.
Τιμή για πάντα στον σύντροφο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Λάμπρο Φούντα.
ΖΗΤΩ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Πόλα Ρούπα, Νίκος Μαζιώτης, Κώστας Γουρνάς».
HΧΗΤΙΚΟ: Η δήλωση των μελών του Επαναστατικού Αγώνα