2η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (24.10.11)

Η δεύτερη συνεδρίαση της δίκης του Ε.Α. ξεκίνησε στις 24.10.2011 με τον εισαγγελέα Α. Λιόγα να αποδίδει επιγραμματικά τις κατηγορίες.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της έδρας Ν. Δαύρος έδωσε το βήμα στους 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση, για να τοποθετηθούν εάν θέλουν συνοπτικά για τις κατηγορίες που τους απαγγέλλονται.

Αρχικά τοποθετήθηκαν ο Νίκος Μαζιώτης, η Πόλα Ρούπα και ο Κώστας Γουρνάς, όπου υποστήριξαν ότι οι ενέργειες και οι δράσεις της οργάνωσης είναι καθαρά πολιτικές, αφού στρέφονται ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, ενάντια σε δομές που καταπιέζουν και εξαθλιώνουν τον λαό. Δήλωσαν επίσης ότι αντιστρέφουν τις κατηγορίες περί ΄΄τρομοκρατικής΄΄ οργάνωσης και ότι στο ειδώλιο θα έπρεπε να βρίσκονται αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά των λαών, ενώ παράλληλα επιτέθηκαν και κατά της αστικής δικαιοσύνης, κατηγορώντας την για νομιμοποίηση της εγκληματικής φύσης του καθεστώτος. Στην κατηγορία που τους αποδίδεται για διεύθυνση ’’ τρομοκρατικής’’ οργάνωσης, απάντησαν ότι ως αναρχικοί αποστρέφονται την ιεραρχία, καθώς οραματίζονται μια κοινωνία χωρίς αυτήν.

Οι Χ. Κορτέσης, Β. Σταθόπουλος και Σ. Νικητόπουλος δήλωσαν εν συντομία ότι αρνούνται τις κατηγορίες για συμμετοχή στην οργάνωση και θεωρούν τις διώξεις τους πολιτικές. Ο Κ.Κάτσενος όμοια δήλωσε ότι αρνείται το σύνολο των κατηγοριών, ενώ η Μ.Μπεραχά αρνήθηκε ότι είναι μέλος του Ε.Α. και θεωρεί ότι η δίωξη της είναι καθαρά εκδικητικής φύσεως επειδή είναι σύζυγος του Κ.Γουρνά.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων ο πρόεδρος ανάγνωσε την λίστα των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Στην συνέχεια ο συνήγορος Σ.Φυτράκης ζήτησε από την έδρα να αναγνωστεί το παραπεμπτικό βούλευμα για να πάρουν θέση οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι επί του βουλεύματος. Μετά την πολύωρη ανάγνωση του κατηγορητηρίου (περίπου 2,5 ώρες), οι συνήγοροι Σ. Φυτράκης, Δ. Βαγιανού, Γ. Ραχιώτης, Α. Παπαρούσου, Β. Γιαννακοπούλου και Κ. Νταϊλιάνας άσκησαν ένσταση επί του βουλεύματος, μιλώντας για ένα κατηγορητήριο αόριστο και άκρως γενικευμένο.

Συγκεκριμένα ανέφεραν:’’ Πώς γίνεται όλοι να είναι υπεύθυνοι για όλα;’’ Οι πράξεις για να αποδοθούν κατ’ ιδίαν, πρέπει να αναφερθεί τι συγκεκριμένες ενέργειες έχει κάνει ο καθένας. Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν αποτελεί τυποποίηση αδικήματος. Η πράξη είναι αυτή που πρέπει να τυποποιείται σε αδίκημα.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για την Τρίτη 01.11.11 στις 09:00 πμ., όπου και θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί της ένστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *