Ο Δημήτριος Τσιμογιάννης εμφανίστηκε συνοδευόμενος από την κόρη του, η οποία –όπως είπε– τον βοηθά, διότι έχει προβλήματα υγείας. Οπως αποδείχτηκε, όμως, καμιά βοήθεια δεν χρειάστηκε να του προσφέρει η εν λόγω κυρία, ενώ ο μάρτυρας παρίστανε ανεπιτυχέστατα τον βαρήκουο! Ανεπιτυχέστατα, διότι άκουγε φράσεις που εκφωνούνταν σχετικά χαμηλότονα και έκανε πως δεν άκουγε άλλες που είχαν εκφωνηθεί σε ψηλότερη ένταση (αδιάψευστος μάρτυρας το δημοσιογραφικό μας κασετόφωνο, αλλά και η προσωπική μας επαφή με τον εν λόγω μάρτυρα, το πρωί, στο καφέ της γωνίας, όπου καθόμασταν σε διπλανά τραπέζια και διαπιστώσαμε ότι συνομιλούσε σχεδόν ψιθυριστά με την κόρη του).
Ο εν λόγω μάρτυρας, λοιπόν, εμφανίστηκε σαν τραυματίας από τη ματαιωθείσα απόπειρα κατά Βουλγαράκη (τότε που ο ΕΑ πυροδότησε το μηχανισμό λίγο πριν τον βρει ο αστυνομικός με τον ειδικό σκύλο, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για κανέναν πλην Βουλγαράκη). Τι αποδείχτηκε, όμως; Οτι όταν έγινε η έκρηξη βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του αρκετά πιο πέρα, ότι μετά την έκρηξη πάρκαρε ο ίδιος το αυτοκίνητό του στην άκρη του δρόμου, ότι συνόδεψε τους αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ, όπου έδωσε μια κατάθεση με απίθανες λεπτομέρειες (ανέφερε όσα άτομα είχε συναντήσει από το πρωί στη γεοτονιά), μετά γύρισε στο σπίτι του και το απόγευμα πήγε σ’ ένα νοσοκομείο, όπου τον εξέτασαν και δεν τον κράτησαν για νοσηλεία. Στη συνέχεια επισκέφτηκε και άλλα νοσοκομεία, στα οποία επικαλούνταν ζάλη, ιλίγγους, εμβοή κ.λπ. Πουθενά δεν του βρήκαν τίποτα, κανένα νοσοκομείο δεν του έκανε εισαγωγή. Πήρε μόνο μια εξαήμερη άδεια, μετά την οποία επέστρεψε κανονικά στη δουλειά του. Ακόμα και ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε έγραψε ότι «αναφέρει ίλιγγο, ζάλη, εμβοές, παροδική αμνησία». Αναφέρει αυτός, δεν προέκυψαν από την εξέταση.
Οταν είδε κι αποείδε ότι τα κρατικά νοσοκομεία δεν τον έβγαζαν τρυματία, για να πάρει σύνταξη ως «θύμα τρομοκρατίας», το γύρισε στην… ψυχιατρική και τελικά πήρε γνωματεύσεις από γιατρούς (όχι από κρατικά νοσοκομεία) ότι πάσχει από διαταραχή λόγω μετατραυματικού στρες, ενώ στο φινάλε μια στρατιωτική επιτροπή τον έβγαλε ανάπηρο σε ποσοστό 67%, ως απότοκο τραυματισμού από τρομοκρατική πράξη! «Ελπίζω να μην την πάρει πίσω τη σύνταξη η τρόικα», σχολίασε σαρκαστικά ο συνήγορος Σπ. Φυτράκης.
Ακόμα πιο προκλητική ήταν η αποζημίωσή του για το αυτοκίνητο. Ενώ ο ίδιος στην πρώτη κατάθεσή του είχε δηλώσει ότι είχαν πετσικάρει λίγο οι πόρτες (το αυτοκίνητο ήταν πενταετίας, σχεδόν καινούργιο δηλαδή), σήμερα κατέθεσε ότι το αυτοκίνητο θεωρήθηκε ολοσχερώς κατεστραμμένο και αποζημιώθηκε για την αξία του. Και τι αποδείχτηκε; Οτι δεν τον αποζημίωσε η ασφαλιστική εταιρία, αλλά η Νομαρχία, από τα ειδικά κονδύλια για «θύματα τρομοκρατίας»!
Αν υπήρχε τραυματισμός από ενέργεια του ΕΑ, θα ζητούσα συγνώμη, σχολίασε η Π. Ρούπα. Διαβάζοντας, όμως, την κατάθεσή του αμέσως μετά το συμβάν, με τόσες λεπτομέρειες (διάβασε αποσπάσματα από την κατάθεσή του στη ΓΑΔΑ), αμφιβάλλω αν ήταν καν στην περιοχή. Οπου υπήρξαν τραυματίες, ανεξάρτητα που δεν έφταιγε η οργάνωση για τον τραυματισμό τους, πήγαν κατευθείαν στο νοσοκομείο. Δεν πήγαν στη ΓΑΔΑ, γύρισαν σπίτι τους και μετά θυμήθηκαν να επισκεφτούν και ένα νοσοκομείο. Αν υποθέσουμε ότι ο μάρτυρας έπαθε κάποιο ψυχολογικό σοκ, δε θα μπορούσε να δώσει κατάθεση με τόσες λεπτομέρειες. Να μιλάει για αμνησία και να έχει καταθέσει τα πάντα!
Το μόνο που δεν αναφέρει στην κατάθεσή του, σχολίασε η Μ. Δαλιάνη, είναι ότι έπαθε κάτι. Και ο αστυνομικός Ανανίας, που ήταν παρών, και ο Βουλγαράκης, κατέθεσαν ότι κανένας δεν έπαθε τίποτα. Ο μάρτυρας προσπάθησε εκ των υστέρων να φτιάξει έναν ιατρικό φάκελο για να πάρει σύνταξη.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο μάρτυρας έχει δραματικό ταλέντο, σχολίασε ο Ν. Μαζιώτης. Ακουγε πολύ καλά, αλλά το ‘παιξε ότι δεν ακούει. Ποιος τραυματίας μετακινεί τ’ αμάξι του, πάει στη ΓΑΔΑ και δίνει κατάθεση και μετά πάει στο νοσοκομείο; Οι πραγματικοί τραυματίες πήγαν κατευθείαν στο νοσοκομείο. Ο κ. Ματζούνης που δέχτηκε σφαίρες πήγε στο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών πήγαν κατευθείαν στο νοσοκομείο και κανένας τους δεν είπε τίποτα ενάντια στην οργάνωση, όλοι κατηγόρησαν την αστυνομία που δεν απέκλεισε την περιοχή. Την αλήθεια την είπε ο αστυνομικός Ανανίας, που ήταν πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον στην έκρηξη.
Ο Γρηγόριος Μπαλάκος, διοικητής της Αντιτρομοκρατικής την περίοδο 2006-2008, υπήρξε Σφίγγα. Αρνήθηκε ν’ αποκαλύψει ποιους παρακολουθούσαν και πώς τους παρακολουθούσαν εκείνη την περίοδο. Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, επιβεβαίωσε ότι ο Μαζιώτης παρακολουθούνταν (απασχολούσε την υπηρεσία όποιος είχε εμπλοκή στο παρελθόν, είπε) και ήταν κατηγορηματικός ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για κανέναν, ώστε να μπορέσουν να γίνουν συλλήψεις. Παρά τις ερωτήσεις των συνηγόρων, αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο. Το μόνο που επαναλάμβανε συνεχώς είναι ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για να να συλληφθεί οποιοσδήποτε.
Δεν περιμέναμε ο Μπαλάκος να πει όλη την αλήθεια, σχολίασε ο Ν. Μαζιώτης. Ημασταν σίγουροι ότι θα επικαλεστεί το υπηρεσιακό απόρρητο. Γι’ αυτό επιμένουμε να κληθεί οπωσδήποτε ο Μαρκογιαννάκης, που έχει μιλήσει σε ΜΜΕ. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά το απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξης του Μαρκογιαννάκη στους Λυριτζή-Οικονόμου, στην οποία έλεγε ότι ο Μαζιώτης παρακολουθούνταν συστηματικά και περιέγραφε μάλιστα στημένη σύλληψή του στη Θήβα, που έγινε για να βάλουν στο χέρι και να ελέγξουν το κινητό του. Θύμισε, ακόμη, συνέντευξη του πρώην διοικητή της ΚΥΠ Κοραντή, που είχε πει ότι ο Μαζιώτης παρακολουθούνταν από δυο υπηρεσίες (Αντιτρομοκρατική και ΚΥΠ) και πως μετά το χτύπημα στην αμερικάνικη πρεσβεία ο Πολύδωρας έδωσε εντολή να παρακολουθείται μόνο από την Αντιτρομοκρατική.
Ο διοικητής του ΤΕΕΜ (πυροτεχνουργοί της ΓΑΔΑ) Δ. Παπαδάκης, ο οποίος επίσης κλήθηκε χάρη στην επιμονή των κατηγορούμενων, επιβεβαίωσε πως οι ίδιοι επεμβαίνουν μόνο αν δεν γίνει έκρηξη. Δηλαδή, περιμένουν να περάσει ο χρόνος προειδοποίησης, αν δεν γίνει έκρηξη περιμένουν και άλλο χρόνο που εκτιμούν οι ίδιοι (τουλάχιστον μια ώρα) και μετά επεμβαίνουν και ακυρώνουν το μηχανισμό με ελεγχόμενη έκρηξη. Αναφέρθηκε, δε, στις δυο ενέργειες που δεν ολοκληρώθηκαν, στη Shell και στα κεντρικά της Citibank, διευκρινίζοντας ότι ήταν επαρκής ο χρόνος που δόθηκε ως προειδοποίηση και πως αυτοί επενέβησαν όταν δεν έγιναν οι εκρήξεις, αφού άφησαν να περάσει και πρόσθετος χρόνος. Ετσι, διαψεύστηκε πανηγυρικά το βούλευμα που περιέχει τον προκλητικό ισχυρισμό, ότι δήθεν κάποιες εκρήξεις δεν έγιναν όχι επειδή δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί, αλλά επειδή παρενέβησαν έγκαιρα οι πυροτεχνουργοί!
Σε όλες τις ενέργειες που είχαν στόχο υλικές ζημιές υπήρξαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ξεκαθάρισε ο Ν. Μαζιώτης. Και στα κεντρικά της Citibank υπήρξε τηλεφώνημα στα «Νέα», που το πήρε ο σεκιουριτάς. Η οργάνωση έδινε χρόνο μία ώρα και προειδοποιούσε να εκκενωθούν και τα γειτονικά κτίρια. Τα «Νέα» το απέκρυψαν. Επειδή υπήρξε προπαγάνδα για τυφλό χτύπημα και τα «Νέα» διέψευδαν ότι υπήρξε τηλεφώνημα, η οργάνωση εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ακόμα και το καρτοτηλέφωνο από το οποίο έγινε το τηλεφώνημα (γωνία Μακεδονίας και Θερμοπυλών) και την ακριβή ώρα που έγινε το τηλεφώνημα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Η περιβόητη Διονυσία Κοκκίνη ήταν υπεύθυνη ασφάλειας του Χρηματιστήριου και κλήθηκε επίσης με πρόταση των κατηγορούμενων. Λέμε περιβόητη, γιατί οι δύο σεκιουριτάδες κατέθεσαν ότι ήταν αυτή με την οποία επικοινώνησαν και τους είπε να βγάλουν την καθαρίστρια και οι ίδιοι να μείνουν μέσα στο κτίριο. Εμφανίστηκε, λοιπόν, η κυρία αυτή σαν άσχετη! Δεν ήταν, είπε, υπεύθυνη ασφάλειας, αργότερα έγινε! Παρά ταύτα, επιβεβαίωσε ότι της τηλεφώνησαν οι σεκιουριτάδες. Πώς ήξεραν το δικό της τηλέφωνο; Γιατί τηλεφώνησαν σ’ αυτήν και όχι σε άλλο στέλεχος; Τα ερωτήματα τέθηκαν και έμειναν αναπάντητα, μολονότι η μάρτυρας ήρθε προετοιμασμένη (είχε προηγηθεί, βλέπετε, ο προϊστάμενός της). Προσπάθησε, επίσης, να βγάλει τρελούς τους σεκιουριτάδες, λέγοντας πως αυτή τους είπε να φύγουν! Και γιατί δεν έφυγαν; Εμειναν μέσα για να ρισκάρουν τη ζωή τους; Και αυτό το ερώτημα έμεινε αναπάντητο.
Εξετάζοντάς την, η Π. Ρούπα της «τα έχωσε» άγρια για τον αμοραλισμό της και η κυρία δεν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί. Κι ο Ν. Μαζιώτης, αφού υπενθύμισε ότι και η Κοκκίνου «ήρθε επειδή την καλέσαμε εμείς», θύμισε τι κατέθεσαν οι σεκιουριτάδες και τι κατέθεσαν τα στελέχη που έβαλαν αυτούς τους ανθρώπους σε κίνδυνο, επειδή τους θεωρούν αναλώσιμους. Σ’ αυτό το δικαστήριο, κατέληξε ο Ν. Μαζιώτης, οι μόνοι υπεύθυνοι, οι μόνοι που λέμε την αλήθεια, είμαστε εμείς, τα μέλη του ΕΑ. Μόνο από δική μας ευθύνη δεν κινδύνεψαν αυτοί οι άνθρωποι. Αλλοι έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές τους και όχι ο ΕΑ. Αυτοί που πιο πολύ ενδιαφέρονται για τη λειτουργία του χρηματιστήριου, για τη λειτουργία του καπιταλισμού, και όχι για τις ανθρώπινες ζωές.
Ο τρίτος σεκιουριτάς, ο Χρ. Λύγκος, εμφανίστηκε εμφανώς ταραγμένος και τρομαγμένος. Προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες των προϊσταμένων τους, λέγοντας ότι δεν τους είπαν να μείνουν, αλλά να πάρουν τα κλειδιά και κάτι βιβλία και να φύγουν. Απλά, είπε, όταν πήγαν να φύγουν έγινε η έκρηξη. Εφτασε στο σημείο να πει πως ήταν στην έξοδο όταν έγινε η έκρηξη. Από την προανακριτική κατάθεσή του, όμως, όπως και των συναδέλφων του, προκύπτει ότι η έκρηξη τους βρήκε στο control room, εκεί που τους είπαν να παραμείνουν. Ηταν φανερό ότι ο άνθρωπος είχε «πιαστεί», για να μην επαναλάβει τα ίδια με τους δύο άλλους συναδέλφους του. Εβλεπες έναν άνθρωπο ύψους σχεδόν δυο μέτρων να μιλάει ψιθυριστά, ν’ ακούγεται μετά βίας, να λέει και να ξελέει, εμφανώς ταραγμένος.
Τις αντιφάσεις του κατέδειξε στο σχόλιό του ο Ν. Μαζιώτης, ενώ η Π. Ρούπα σημείωσε πως, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι λέει αλήθεια, ότι έπρεπε να κάνουν μερικές δουλειές και να φύγουν, εκείνο που αποδεικνύεται είναι πως ο χρόνος για τις διάφορες δουλειές που τους είπαν να κάνουν δεν έφτανε. Τους είπαν να κάνουν δουλειές που χρειάστηκαν περισσότερα από σαράντα λεπτά, αδιαφορώντας εντελώς για τις ζωές τους.
Οι υπόλοιποι μάρτυρες ήταν ή παντελώς αδιάφοροι ή επιβεβαιωτικοί στα όσα υποστηρίζουν τα μέλη του ΕΑ. Η Ελ. Ζητηρίδου κλήθηκε για να καταθέσει ότι έχασε το μηχανάκι της το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε ενέργεια του ΕΑ, χωρίς η ίδια να γνωρίζει τίποτα. Η Φ. Ευσταθίου ήταν διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο κοντά στο σπίτι του Βουλγαράκη. Η ίδια δεν ήταν παρούσα στην έκρηξη, τα παιδιά δεν είχαν αρχίσει να πηγαίνουν στο σχολείο και απλά έσπασαν μερικά τζάμια. Η Δ. Δημητρακοπούλου κατοικεί απέναντι από το ΑΤ Νέας Ιωνίας και άκουσε τους πυροβολισμούς και την έκρηξη της χειροβομβίδας. Ο Κ. Καλογριάς ήταν ταχυδρόμος στην περιοχή της αμερικάνικης πρεσβείας και είχε καταθέσει για ένα ύποπτο ζευγάρι. Και τι λέει σήμερα; Οτι το «ύποπτο» ζευγάρι ήταν μάλλον μοντέλα από ένα πρακτορείο που υπάρχει στην περιοχή, ότι έβγαζαν φωτογραφίες με φόντο την πρεσβεία, το μέγαρο μουσικής και το Λυκαβηττό, όπως κάνουν πολλοί τουρίστες κι ότι χαριεντίζονταν, ενώ ο ίδιος απλώς ανησύχησε μη τυχόν του την έχουν στημένη επειδή κουβαλούσε λεφτά στην υπηρεσιακή του τσάντα. Στον εισαγγελέα, που εμμέσως υπαινίχθηκε ότι ο μάρτυρας υπαναχωρεί απ’ όσα είχε καταθέσει αρχικά, έδωσε πληρωμένη απάντηση η συνήγορος Δ. Βαγιανού, θυμίζοντας ότι οι πρώτες καταθέσεις που δίνουν πολλοί μάρτυρες σε τέτοιες υποθέσεις παραποιούν τα γεγονότα, επειδή δημιουργείται ένα κλίμα δαιμονοποίησης. Οταν αδυνατίζει αυτό το κλίμα, είναι φυσικό να επανέρχεται η λογική.
Ιδια περίπτωση ήταν και η Αν Καρακούνη, κάτοικος της περιοχής, η οποία είχε καταθέσει ότι είδε έναν άνθρωπο πάνω σ’ ένα μηχανάκι να στέκεται και να παρατηρεί γύρω-γύρω. Μπορεί να ήταν και τυχαίο, κατέθεσε τώρα. Δεν θα ρωτήσετε τίποτα τη μάρτυρα; ρώτησε με εμφανή ειρωνεία τον εισαγγελέα ο Ν. Μαζιώτης κι αυτός, γελώντας μάλλον αμήχανα, ρώτησε τη μάρτυρα αν αναγνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους, για να πάρει αρνητική απάντηση, συνοδευόμενη από το σχόλιο της μάρτυρα πως έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε να θυμάται έναν άνθρωπο που είδε μια φορά χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Οι Αν. Αμπαριάν και Θ. Καπαρέλος ήταν πλήρωμα του περιπολικού που έφτασε πρώτο στο υπουργείο Απασχόλησης, ειδοποιημένο για βόμβα. Επιβεβαίωσαν ότι βρήκαν τη βόμβα δίπλα σ’ ένα κάδο σκουπιδιών, 15 και παραπάνω μέτρα από το υπουργείο, ότι έφτασαν και άλλα περιπολικά, απέκλεισαν το χώρο και όταν έγινε η έκρηξη δεν κινδύνευσε κανένας. Συγκλονιστική, όμως, υπήρξε η κατάθεση του αστέγου που βρήκε τη βόμβα (διαβάστηκε η προανακριτική κατάθεσή του, καθώς ο ίδιος δεν βρέθηκε). Καθώς έψαχνε για κανένα ρούχο και καμιά γωνιά να κοιμηθεί, βρήκε τη βόμβα σ’ ένα καινούργιο σακ βουαγιάζ, φώναξε στο φρουρό του υπουργείου κι αυτός του είπε «μη φοβάσαι, βάλ’ την εκεί στον κάδο κι εγώ θα ειδοποιήσω»!
Είναι αρμόδια η αστυνομία να λέει στον πολίτη πάρε το σάκο και πήγαινέ τον στον κάδο; αναρωτήθηκε ρητορικά ο Ν. Μαζιώτης. Οχι μόνο για τον άνθρωπο που τη μετέφερε τόσα μέτρα, αλλά και για ζημιές που τυχόν έγιναν φταίει ο αστυνομικός, γιατί η βόμβα ήταν τοποθετημένη στην εσοχή ώστε να προκληθούν ζημιές μόνο στο υπουργείο, σημείωσε με ένταση. Θύμισε, δε, ότι και αυτοί οι μάρτυρες κλήθηκαν από τους κατηγορούμενους και όχι από το δικαστήριο.
Ο αστυνομικός Αργ. Παρτσακουλάκης κλήθηκε μόνο και μόνο για να κληθεί και κάποιος από την ενέργεια κατά της Citibank στην Κηφισίας. Κατέθεσε τα τυπικά: ότι πήραν σήμα για επικείμενη έκρηξη, πήγαν, απέκλεισαν το χώρο και υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.
Τέλος, η Μ. Γκόγκου, καθαρίστρια στο κτίριο του Σαρακάκη, που ψιλογρατζουνίστηκε στο χέρι από την έκρηξη στο Χρηματιστήριο (η κατάθεσή της διαβάστηκε, καθώς η ίδια δεν βρέθηκε για να κληθεί), επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία δεν εκκένωσε τα κτίρια, όπως είχε υποδείξει ο ΕΑ με το τηλεφώνημά του. Ο εισαγγελέας ζήτησε αυτή τη μάρτυρα για αντιπερισπασμό, σχολίασε ο Ν. Μαζιώτης. Για ν’ αποδείξει ότι «εσείς βάλατε τη βόμβα, εσείς φταίτε για όλα». Και όμως, η κατάθεση της μάρτυρα επιβεβαιώνει ότι η αστυνομία δεν έκανε αυτό που έπρεπε, σχολίασε η Δ. Βαγιανού. Η μάρτυρας ήταν μόλις στον ημιόροφο, στην πλευρά της Λ. Αθηνών, όπου βρίσκονταν οι αστυνομικοί. Αν ο χώρος είχε αποκλειστεί με επάρκεια, η μάρτυρας θα έπρεπε να έχει φύγει. Ομως δεν πήρε καν είδηση ότι κάτι θα γίνει!
Στο τέλος της διαδικασίας, ο εισαγγελέας πρότεινε να μην επιμείνει το δικαστήριο στην κλήτευση των μαρτύρων του κατηγορητήριου που δεν εμφανίστηκαν, γιατί δεν έχουν τίποτα σημαντικό να πουν (αλήθεια, γιατί κλήθηκαν τότε από το συνάδελφό του που έφτιαξε το βούλευμα;). Για τους νέους μάρτυρες, την κλήτευση των οποίων αποφάσισε το δικαστήριο (παρέλειψε να πει ο εισαγγελέας πως το αίτημα ήταν των κατηγορούμενων και πως η δική του πρόταση ήταν απορριπτική), πρότεινε να αναζητηθεί ο Χωριανόπουλος (πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής), αφού είναι συνταξιούχος του δημοσίου και άρα γνωστής διεύθυνσης, και ο Μαρκογιαννάκης, για τον οποίο εξέφρασε το παράπονο ότι δεν έστειλε καν ένα σημείωμα για να ενημερώσει το δικαστήριο για την απουσία του.
Το δικαστήριο αποφάσισε να κληθούν οι Μαρκογιαννάκης, Χωριανόπουλος και Καραγούλιας και να επανεκφωνηθούν οι υπόλοιποι μάρτυρες και διέκοψε για την Παρασκευή 18 Μάη, στις 9 το πρωί.