44η συνεδρίαση, Τετάρτη 6.2.2013

Να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες κλήθηκαν οι Χριστόφορος Κορτέσης και Βαγγέλης Σταθόπουλος, οι δυο πρώτοι από τους πέντε κατηγορούμενους που έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στη φάση των απολογιών. Τοποθετήθηκαν ενώπιον ενός δικαστηρίου που τους παρακολουθούσε εμφανώς βαριεστημένα και δεν τους έκανε ερωτήσεις (πλην ελαχίστων του προέδρου) και ενώπιον ενός εισαγγελέα ο οποίος διατύπωσε ερωτήσεις με βάση το τεκμήριο ενοχής, αντιστρέφοντας την ίδια τη διακηρυγμένη βάση του ισχύοντος Δικαίου. Ετσι, για μια φορά ακόμη, εισπράξαμε μια απτή απόδειξη του ότι το ισχύον Δίκαιο δεν είναι και τόσο… ισχύον, όταν δικάζονται πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος και πρέπει να υπηρετηθούν σκοπιμότητες των διωκτικών του μηχανισμών.
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Χ. Κορτέσης θύμισε την άρνηση όλων των κατηγοριών εκ μέρους του, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την έναρξη της δίκης. Επανέλαβε ότι αρνείται τις κατηγορίες και ότι ουδέποτε συμμετείχε στη συγκεκριμένη οργάνωση και τις ενέργειές της, θυμίζοντας ότι αυτό επαναλαμβάνει από τη στιγμή της σύλληψής του, σε όλες τις φάσεις αυτής της υπόθεσης. Τόνισε και πάλι ότι θεωρεί τη δίωξή του πολιτική, λόγω της πολιτικής του ταυτότητας ως αναρχικός, δηλαδή δηλωμένος αντίπαλος ενός καθεστώτος που τσακίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Θύμισε ακόμη ότι έκανε προσφυγή στο ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) κατά της αοριστίας του κατηγορητήριου. Τρία χρόνια μετά τη σύλληψή μου, τόνισε, δεν ξέρω τι με συνδέει με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, για ν’ αναφερθεί στη συνέχεια αναλυτικά στα περιβόητα «στοιχεία» σε βάρος του, όπως έχουν κατατεθεί στη δικογραφία και κυρίως όπως έχουν κατατεθεί από τον περιβόητο Παπαθανασάκη, τον τμηματάρχη της Αντιτρομοκρατικής που κατέθεσε στη δίκη. Θύμισε όλες τις αντιφάσεις του Παπαθανασάκη, τις διαφορετικές εκδοχές που παρουσίασε στις τρεις καταθέσεις που αυτός έχει δώσει, το απίθανο «στοιχείο» να τον εμφανίζουν να φεύγει δυο φορές από ένα σπίτι (του Βαγγέλη Σταθόπουλου), αλλά να μπαίνει μία και όλες τις υπόλοιπες απιθανότητες με τις οποίες κατασκευάστηκε το σενάριο, η αφήγηση της Αντιτρομοκρατικής.
Εγώ, σημείωσε ο Κορτέσης, αρχίζω και παίζω στο έργο της Αντιτρομοκρατικής 24 ώρες πριν τη σύλληψή μου. Μέχρι τότε δεν παίζω. Και παρέθεσε όλα τα δεδομένα που αποδεικνύουν αυτό το συμπέρασμά του. Από εκεί και πέρα, η άρνησή του να δώσει δείγμα DNA αναγορεύτηκε σε τεκμήριο ενοχής. Το ίδιο και τα αποτυπώματά του που βρέθηκαν σε βιβλία ή DVD σε σπίτια συντρόφων του. Ενα αποτύπωμα στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα και ένα στο σπίτι του Βαγγέλη Σταθόπουλου, συντρόφων και φίλων μου, με έστειλαν 12 μήνες στη φυλακή. Ολα τα υπόλοιπα προστέθηκαν μετά, τόνισε ο Χ. Κορτέσης, συμπληρώνοντας πως δεν ζούσε αποστειρωμένη ζωή, δεν φορούσε γάντια όταν αντήλασσε βιβλία ή DVD με φίλους και συντρόφους του. Η απόφαση του Συμβουλίου που μας αποφυλάκισε στους 12 μήνες, τόνισε, έφερε την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις, ενώ η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, που ζήτησε την αναίρεση αυτής της απόφασης, επιβεβαίωσε τον πολιτικό χαρακτήρα της υπόθεσης. Το ίδιο και το πρόσφατο non paper του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που σας λέει να προσέξετε γιατί είμαστε επικίνδυνοι.
Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του ο Χ. Κορτέσης αναφέρθηκε στη ζωή του και στη στράτευσή του στον αναρχικό χώρο. Στην οικοδομή (ηλεκτρολόγος) από τα μαθητικά του χρόνια, βίωσε την εκμετάλλευση και δεν έμαθε γι’ αυτή από κάποιο βιβλίο κοινωνιολογίας. Στρατευμένος αναρχικός εδώ και 15 χρόνια, με δράση και στους κοινωνικούς αγώνες και στις ιδιαίτερες διαδικασίες του χώρου, αναφέρθηκε αναλυτικά σε διάφορα γεγονότα, στιγμές, δραστηριότητες. Μίλησε επίσης αναλυτικά για τον ρόλο των ΜΜΕ, που εκτελούν παραγγελίες της Ασφάλειας, συκοφαντώντας χώρους («υπερτονίζουν την καταστροφή και υποβιβάζουν τη δημιουργία») και στηρίζοντας την εξόντωση ανθρώπων.
Χαρακτήρισε τον Λάμπρο Φούντα υπόδειγμα ήθους και αγωνιστικότητας και δήλωσε πολύ τυχερός που τον γνώρισε και συνδέθηκαν με φιλική σχέση. Το κράτος, είπε, ποινικοποιεί τις συντροφικές και φιλικές σχέσεις, ακολουθώντας το δόγμα Χρυσοχοΐδη: να αποσύρουμε όσο γίνεται περισσότερους από την κυκλοφορία. Οπως το έβαλε και ο Κώστας Γουρνάς, τόνισε, είμαστε οι παράπλευρες απώλειες. Επέλεξα ν’ αγωνιστώ στ’ ανοιχτά πεδία των κοινωνικών αγώνων, κατέληξε, θεωρώντας ως κορυφαία στιγμή της προσωπικής του διαδρομής τη συμμετοχή του στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, που έκανε το κράτος να θεωρεί ακόμη περισσότερο τους αναρχικούς ως εσωτερικό εχθρό.
Ο πρόεδρος ρώτησε μόνο γιατί στον ανακριτή ο Κορτέσης αρνήθηκε να δώσει DNA κι αυτός απάντησε για μια φορά ακόμη ότι είναι πολιτική του επιλογή, όπως και άλλων συντρόφων του, να μη συνεργάζονται με τις αρχές στη δημιουργία βάσεων φακελώματος. Αντίθετα, ο εισαγγελέας επανήλθε στο αγαπημένο του θέμα της ακρόασης των DVD από τις υποκλοπές, ρωτώντας τον Κορτέση αν έχει αντίρρηση να ακουστούν τα DVD, αφού λέει ότι δεν τον αφορούν (θυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας υπέβαλε σχετικό αίτημα και το δικαστήριο το απέρριψε). Η επιστροφή του εισαγγελέα για τρίτη φορά στο ίδιο θέμα, με τρόπο καθαρά προβοκατόρικο, προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων του Κορτέση. Θέλετε ν’ αντικαταστήσετε την έλλειψη πραγματογνωμοσύνης με ένα παιχνίδι, σχολίασε ο Γ. Ραχιώτης, ενώ ο Κ. Νταϊλιάνας υπενθύμισε το άρθρο 14Ζ της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απαγορεύει τέτοιου είδους αντιμετώπιση των κατηγορούμενων. Ο εισαγγελέας, ρώτησε επίσης αν είναι «σύνηθες» να υπάρχουν στα σπίτια αρχεία εφημερίδων με προκηρύξεις του ΕΑ ή σχετικά άρθρα και ο Κορτέσης του απάντησε ότι είναι απολύτως σύνηθες σε όσους ασχολούνται με την πολιτική να έχουν και αρχεία εφημερίδων και σχετικά βιβλία.
Την άρνηση της κατηγορίας του μέλους του ΕΑ και τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξής του σημείωσε εισαγωγικά και ο Βαγγέλης Σταθόπουλος. Χαρακτήρισε τη δίωξή του στημένη και θύμισε ότι και στο παρελθόν παρέμεινε για εφτά χρόνια υπόδικος-όμηρος με μια κατηγορία που στο τέλος κατέρρευσε. «Ολως τυχαίως», τα πέντε από τα εφτά χρόνια που έδινε «παρών», διοικητής του ΑΤ Νίκαιας, της πόλης που μεγάλωσε και κατοικούσε, ήταν ο Παπαθανασάκης!
Στη συνέχεια, ο Β. Σταθόπουλος μίλησε για τη ζωή του. Εργάτης από μικρός, πάντα στο κυνήγι του μεροκάματου και από την εφηβεία του στρατευμένος αναρχικός. Δεν είχα πρόβλημα να παραδεχτώ τη συμμετοχή μου σε ό,τι συμμετείχα, τόνισε, θυμίζοντας τη δίκη του μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1995. Αυτό με τιμά, συνέχισε. Η δίωξή μου είναι πολιτική, γιατί υπερασπίζομαι την πολιτική μου ταυτότητα και δεν καταδίκασα καμιά μορφή αγώνα. Ο αγώνας είναι πολύμορφος και καθένας επιλέγει τη μορφή της ένταξής του σ’ αυτόν. Είτε πρόκειται για διαδηλώσεις και συγκρούσεις είτε πρόκειται για το αντάρτικο πόλης. Το δίκαιο των αγώνων δεν κρίνεται από τα δικαστήρια. Για μένα εχθρικό δεν είναι το σύνολο των αγώνων, αλλά το σύνολο της κυριαρχίας. Μην περιμένετε να καταδικάσω οποιαδήποτε μορφή αγώνα.
Ακολούθως, ο Β. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην κατασκευή της Αντιτρομοκρατικής σε βάρος του. Ο Παπαθανασάκης, είπε, παίρνει αληθινές καταστάσεις, τις φορτώνει με ψέματα και τις παρουσιάζει σαν συνωμοτική δράση. Θύμισε πολλές τέτοιες καταστάσεις, με κορυφαία τον δήθεν πηγαιμό του στον Υμηττό για να κάνει σκοποβολή, που τοποθετήθηκε… δυο μέρες μετά τη σύλληψή του (δεν πρόσεξαν και τον παρουσίασαν να πηγαίνει στον Υμηττό ενώ ήταν ήδη κρατούμενος)! Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο των ΜΜΕ, που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Το σπίτι του, που ήταν ανοιχτό σε φίλους, συντρόφους και συγγενείς, παρουσιάστηκε σαν γιάφκα, επειδή είχε καλαμωτή στην αυλή! Εφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν τη μάνα του πορνοστάρ, ενώ η γυναίκα μια ζωή είχε καφενείο στη Νίκαια!
Το δικαστήριο, τόνισε ο Β. Σταθόπουλος, πρέπει ν’ αποφασίσει αν θα δικάσει νομικά ή πολιτικά. Το Συμβούλιο μας αποφυλάκισε αποφασίζοντας νομικά, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να ξαναφυλακιστούμε αποφασίζοντας πολιτικά. Γι’ αυτό και η ενέργειά του χαρακτηρίστηκε δικαστικό πραξικόπημα. Πριν τον Τέντε, είχαν στρώσει το έδαφος τα ΜΜΕ, γράφοντας ότι αποφυλακίστηκε «ο μισός ΕΑ». Για μένα, κατέληξε, η αναρχία είναι τρόπος ζωής με ισότητα και ελευθερία. Σημαίνει μέσα από πολύμορφους αγώνες να στέκεσαι δίπλα σε όσους θέλουν ν’ αλλάξουν αυτό το καθεστώς. Δίπλα ακόμα και στις μερικές διεκδικήσεις. Δεν είμαστε ούτε αθώοι ούτε ένοχοι, είμαστε αναρχικοί σ’ αυτή την κοινωνία.
Είσαστε σαφής και αναλυτικός, ήταν το σχόλιο του προέδρου, που δεν έκανε καμιά ερώτηση (όπως και η υπόλοιπη έδρα), ενώ ο εισαγγελέας ρώτησε για έναν ασύρματο που βρέθηκε στο σπίτι του Σταθόπουλου. Εξήγησε και πάλι ότι ήταν του πατέρα του και τον είχε για το ψάρεμα με τη βάρκα.
Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι; ήταν η τελευταία ερώτηση του προέδρου, που έδωσε στον Β. Σταθόπουλο την αφορμή να πει δυο ζεστά λόγια για τους συγκατηγορούμενούς του μέλη του ΕΑ. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είπε, δουλεύω και αγωνίζομαι. Σ’ αυτή τη διαδρομή γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους. Είμαι εδώ και 15 χρόνια φίλος με τον Νίκο Μαζιώτη. Αργότερα γνώρισα και την Πόλα, ενώ με τον Κώστα μοιραστήκαμε το ίδιο κελί. Είμαι περήφανος που τους γνώρισα.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 8 Φλεβάρη με την τοποθέτηση του Σαράντου Νικητόπουλου (ενδεχομένως και κάποιου εκ των Μαρί Μπεραχά και Κώστα Κάτσενου).
πηγή: http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18545&pos=4&cat_id=48