5η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (14.11.11)

Η πέμπτη συνεδρίαση της δίκης της υπόθεσης του Επαναστατικού Αγώνα ξεκίνησε στις 14.11.2011 με το αίτημα της Δ. Βαγιανού για διακοπή της δίκης λόγω ασθένειας του Σ. Φυτράκη. Στην συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης άσκησαν ένσταση επί της εξέτασης του μάρτυρα Κ. Παπαθανασάκη, Τμηματάρχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι υπάλληλος που έχει εκτελέσει προανακριτικά καθήκοντα, δεν μπορεί να είναι μάρτυρας.

Συγκεκριμένα η Μ. Δαλιάνη ανέφερε ότι μετά τον θάνατο του Λ. Φούντα, ο Κ. Παπαθανασάκης ήταν αυτός ο οποίος ξεκίνησε την προανάκριση για την συγκεκριμένη υπόθεση. Ήταν αυτός που ζήτησε την άρση απορρήτου κάποιων τηλεφωνικών γραμμών, έδωσε την εντολή να διερευνηθούν κάποια πειστήρια, έγραψε το σύνολο των καταλόγων αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό. Στην προανακριτική κατάθεση δεν ανάφερε κανένα πραγματικό περιστατικό, προέβη όμως σε αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων. Η Μ. Δαλιάνη σημείωσε ότι προανακριτικός υπάλληλος είναι αυτός ο οποίος έχει εκτελέσει οποιαδήποτε ενέργεια στα πλαίσια της προανάκρισης για να συλλέγουν τα αποδεικτικά στοιχεία, δεν έχει όμως το δικαίωμα να αξιολογεί τα στοιχεία αυτά ή να εμφανιστεί μάρτυρας σε δίκη γιατί μπορεί οι πράξεις του να υποκινούνται από προκατάληψη ή υπηρεσιακά συμφέροντα.

Όμοια η Α. Παπαρούσου μίλησε για ενδεχόμενη προκατάληψη του Κ. Παπαθανασάκη, αφού είναι αυτός που έχει εκτελέσει όλη την προανακριτική διαδικασία. Ήταν αυτός ο οποίος αξιολόγησε συγκεκριμένες ενέργειες και εξέθεσε έτοιμα συμπεράσματα, νοηματοδοτώντας εξ’ ολοκλήρου την διαδικασία.

Η Δ. Βαγιανού τόνισε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας ήταν αυτός ο οποίος πρωταγωνίστησε στην διαδικασία υποβάλλοντας διευθυντική κατεύθυνση στο ανακριτικό έργο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αδιανόητο να καταθέσει γιατί απλά θα προσπαθήσει να πραγματώσει το έργο στο οποίο πρωταγωνίστησε.

Στην συνέχεια Π. Ρουμελιώτης υποστηριξε ότι ο Κ. Παπαθανασάκης δεν συλλέγει απλά στοιχεία, αλλά κάνει συνειρμούς και βγάζει συμπεράσματα χωρίς αποδείξεις. Προφανώς λοιπόν επιδιώκει επαγγελματικά ή οικονομικά οφέλη από την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Χ. Λαδής σημείωσε ότι ο Κ. Παπαθανασάκης δεν έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας πουθενά, αλλά έρχεται να μεταμορφώσει το διαβιβαστικό σε κατάθεση κάνοντας απλά συνειρμούς και βγάζοντας αποδείξεις. Σύμφωνα με τον ΠΚΔ αποκλείεται από μάρτυρας οποιοσδήποτε συμμετέχει στην προανακριτική διαδικασία, γιατί μπορεί να προκύψει προκατάληψη σε βάρος του κατηγορουμένου.

Τέλος ο Κ. Νταϊλιάνας εν συντομία δήλωσε ότι ο μάρτυρας αποτελεί προανακριτικός υπάλληλος χωρίς να φέρει αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Δευτέρα 21.11.11 στις 09:00 για να αγορεύσει και Σ. Φυτράκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *