Ο Φρ. Βέργαδος σχολίασε ότι η κατάθεση Παπαθανασάκη δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, διότι επικαλούνταν πληροφορίες χωρίς ν’ αποκαλύψει τις πηγές τους, ενώ κατά τα άλλα ακούσαμε απίθανα πράγματα ως προσωπικές του εκτιμήσεις. Π.χ. ότι οι κατηγορούμενοι τηρούσαν κανόνες συνωμοτικότητας. Και ποιοι ήταν αυτοί; Οτι συμπεριφέρονταν φυσιολογικά!
Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος διάβασε τη δική του γραπτή αξιολόγηση, με τη μορφή δήλωσης, την οποία κατέθεσε στα πρακτικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που σέρνονται αγωνιστές στα δικαστήρια, είπε. Πάντα η εξουσία επεδίωκε την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Στη χούντα έφτανε ένα ψέμα ενός αστυνομικού για να σε στείλει εξορία. Στη δημοκρατία αρκεί ένα ή περισσότερα «δεν θυμάμαι» για να σε στείλει στη φυλακή. Ο Παπαθανασάκης, συνέχισε, με γνώριζε καλά από την περίοδο που ήταν διοικητής του ΑΤ Νίκαιας, όπως γνώριζε και όλη την οικογένειά μου. Μετά το θάνατο του Πακιστανού μετανάστη μαζί με ένα φίλο μου δεχτήκαμε απειλές να σταματήσουμε να κινητοποιούμαστε για την υπόθεση, γιατί θα μας τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί. Σκοπίμως προσπάθησε να παρουσιάσει το σπίτι μου σαν περίεργο, ενώ ήταν ένα σπίτι ανοιχτό σε πολύ κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο η ατζέντα μου μετατράπηκε σε χαρτάκι επιμελώς κρυμμένο και το αυτοκίνητό μου πάει στο βουνό, ενώ εγώ είμαι κρατούμενος. Η δίωξή μου είναι αυστηρά πολιτική, λόγω της συμμετοχής μου στον αναρχικό χώρο και τους κοινωνικούς αγώνες. Επειδή αρνούμαι να καταδικάσω οποιαδήποτε μορφή αγώνα και επειδή έχω φιλικές σχέσεις τις οποίες δεν αποκηρύσσω.
Περί θεάματος
Δεν γνωρίζετε και δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ αν στον ΕΑ ήταν 10, 20, 50, πόσοι ήταν. Δεν γνωρίζετε και δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ τίποτα για τις ενέργειες της οργάνωσης. Μόνο εικασίες και εκτιμήσεις θα κάνετε για το πόσοι συμμετείχαν σε κάποιες ενέργειες, χωρίς να ξέρετε ποιοι. Για τον ΕΑ είσαστε στο μηδέν. Για μένα τι είπε ο Παπαθανασάκης; Αν εγώ δεν είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη, τι θα έλεγε για μένα; Εγώ επέλεξα για πολιτικούς λόγους ν’ αναλάβω την πολιτική ευθύνη, γιατί αυτό θεώρησα χρέος μου προς την οργάνωση και προς το νεκρό σύντροφό μας.
Επιπρόσθετα, αποδείχτηκε η πλήρης σύμφυση αστυνομίας και δικαστικών αρχών. Στα πιο χοντρά ψέματα του Παπαθανασάκη και στα συνεχή «δεν θυμάμαι» δεν είπατε τίποτα. Αυτός, όμως, που τάχα δεν θυμόταν ούτε ενός υφισταμένου του το όνομα, θυμήθηκε να πει, όταν ρωτήθηκε για τη Δερβενίων, ότι εκεί κατοικεί ένας σύντροφος, ο Αγγελετάκης, που δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση. Γιατί θυμόταν; Γιατί τον παρακολουθούν. Είναι λογικό να λέει ψέματα ο Παπαθανασάκης, αλλά δεν είναι λογικό να τον καλύπτετε έτσι. Αυτό αποδεικνύει ότι λειτουργείτε με πολιτική εντολή και υπάρχει περίπτωση να καταδικαστούν άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση κι εμείς να βρεθούμε με εκατοντάδες χρόνια φυλακή στην πλάτη.
Είπε ακόμα ο Παπαθανασάκης ότι εμείς δεν παρακολουθούμασταν. Οχι μόνο παρακολουθούμασταν συνεχώς, αλλά κόντευαν και να μας σκοτώσουν. Η Π. Ρούπα διάβασε καταγγελίες του Ν. Μαζιώτη, που είχαν δημοσιευτεί πριν από χρόνια στον Τύπο, όπως τότε που τον έριξαν από τη μηχανή. Σας ξαναλέω, συνέχισε, αυτή ήταν η ζωή μας από το 2001 που αποφυλακίστηκε ο σύντροφος Μαζιώτης. Για να τεκμηριωθεί, όμως, η κατηγορία της αρχηγίας, θα πρέπει να παραδεχτούν ότι έλεγαν μπούρδες για την παρακολούθηση. Υπάρχει μια συνέντευξη του Μαρκογιαννάκη στον Real FM που λέει ότι ο Μαζιώτης ποτέ δεν έπαψε να παρακολουθείται, ότι υπάρχει ένας ογκωδέστατος φάκελος με χιλιάδες σελίδες κι ότι αν η υπόθεση πάει σε εφέτη ανακριτή, αυτός θα πάει να του τα πει. «Πήγε, κα Ρούπα, στον ανακριτή;», παρενέβη ο εισαγγελέας, χωρίς ν’ αναρωτηθεί γιατί δεν τον κάλεσε ο ανακριτής, αφού ο Μαρκογιαννάκης τα ‘λεγε συνεχώς τότε αυτά. «Εμείς τον καλούμε εδώ, να ‘ρθει στο δικαστήριο», απάντησε με ετοιμότητα η Π. Ρούπα, υποβάλλοντας το αίτημα να προβληθούν στο δικαστήριο αυτή η ραδιοφωνική συνέντευξη του Μαρκογιαννάκη και μια τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, για να μην αμφισβητεί κανένας αυτό το γεγονός. «Δεν το αμφισβητεί κανένας», σχολίασε ο πρόεδρος, σε μια προσπάθεια ν’ αποφύγει το αίτημα.
Να προβληθεί το βίντεο, επέμεινε η Π. Ρούπα, για να ξεκαθαριστεί εδώ πως ή αυτοί επί οχτώ χρόνια δεν έκαναν τίποτα ή εμείς τους κουρελιάσαμε τα μέτρα παρακολούθησης. Και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ εμάς μας παρακολουθούσαν συνεχώς. Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και πάλι δεν έχουν τίποτα, δεν ξέρουν ούτε πόσοι ήταν στην οργάνωση.
Στη συνέχεια έγινε ένας εκτενής διάλογος ανάμεσα στην Π. Ρούπα και τους συνηγόρους Δ. Βαγιανού και Σπ. Φυτράκη, από τη μια, τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα, από την άλλη. Τα επιχειρήματα Ρούπα-Βαγιανού-Φυτράκη ήταν σαφή και συγκεκριμένα. Σ’ αυτή τη φάση της διαδικασίας πρέπει να εξεταστεί ο Μαρκογιαννάκης και όχι μετά, όταν θα έχουν παρελάσει όλοι οι άσχετοι μάρτυρες που δεν έχουν να πουν τίποτα. Ο Παπαθανασάκης, γνωρίζοντας ότι οι αναρχικοί δεν εφαρμόζουν ένα ιεραρχικό μοντέλο αλλά οριζόντιες διαδικασίες, μίλησε για «κεντρικό ρόλο». Για να ερευνήσουμε, λοιπόν, αυτόν τον «κεντρικό ρόλο», θα πρέπει να κοιτάξουμε το παρελθόν. Να κοιτάξουμε αυτόν τον ογκωδέστατο φάκελο. Ο Μαρκογιαννάκης λέει ότι δεν πιστεύει πως είχε κεντρικό ρόλο ο Μαζιώτης. Οχι να ψάχνετε να μας προσάψετε την αρχηγία κι από εκεί την ηθική αυτουργία για όλες τις ενέργειες, σημείωσε με έμφαση η Π. Ρούπα.
Ο πρόεδρος στην αρχή ήταν αμήχανος, χωρίς να μπορεί να βρει ένα αντεπιχείρημα. Εφτασε στο σημνείο να πει, ότι ο ίδιος δεν αμφισβητεί αυτά που λέγονται για τον Μαρκογιαννάκη, διότι και ο ίδιος ιδιωτικά τον έχει ακούσει. Πρότεινε, λοιπόν, να θεωρηθούν δεδομένα, αλλά να μην ακουστούν οι συνεντεύξεις του! Ο εισαγγελέας τού πρότεινε τη λύση: να απομαγνητοφωνηθούν οι συνεντεύξεις Μαρκογιαννάκη, να μην προβληθούν όμως τα βίντεο, για να μη γίνει θέατρο η δίκη. Εύστοχα η Π. Ρούπα του ανταπάντησε, ότι στη δίκη της Συνωμοσιίας Πυρήνων της Φωτιάς, παρά την αντίθεση των συνηγόρων, έπαιζαν βίντεο και έδειχναν φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές των κατηγορούμενων, που δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση.
Ο μόνος λόγος απόρριψης του αιτήματος, σημείωσε ο Ν. Μαζιώτης, είναι για να μη καταδειχτεί η ξεφτίλα του κρατικού μηχανισμού. Η ΔΑΕΕΒ έκανε καταστολή και μέσω ρουφιάνων δημοσιογράφων που έγραφαν διάφορα και ανέφεραν και το όνομά μου. Εγώ επί Βουλγαράκη-Μαρκογιαννάκη υποδεικνυόμουν ως μέλος του ΕΑ. Τιμή μας και καμάρι μας οι 16 ενέργειες της οργάνωσης, όμως εσείς πρέπει ν’ αποδείξετε αν ήμασταν σ’ αυτές. Πρακτικά, αν δεχτούμε αυτά που λέει ο Μαρκογιαννάκης, έκλεισε τη συζήτηση η Π. Ρούπα, η κατηγορία θα είναι μόνο συμμετοχή. Εψαξαν, έψαξαν, γι’ αυτό τελείωσε και το 18μηνο, αλλά δεν βρήκαν τίποτα.
Μετά από διακοπή, το δικαστήριο ανακοίνωσε μια ακόμα παρελκυστική απόφαση: επιφυλάσσεται για την κλήτευση του Μαρκογιαννάκη, αλλά μπορούν οι κατηγορούμενοι να φέρουν απομαγνητοφωνημένες τις συνεντεύξεις του.
Απελθέτω απ’ εμού…
Ο εισαγγελέας, ξεφυλλίζοντας πρόχειρα τον Κώδικα πάνω στην έδρα, την ώρα που επιχειρηματολογούσαν οι συνήγοροι, τους οποίους μάλλον δεν άκουγε, πρότεινε αμέσως και εντελώς τηλεγραφικά να απορριφθεί το αίτημα, επικαλούμενος το γράμμα του νόμου με την πιο στενή έννοια που μπορεί να υπάρξει. Ο Κώδικας, είπε, δεν μιλάει για περιπτώσεις διακοπής της δίκης. Γι’ αυτές τις υποθέσεις αρμόδιο είναι πάντοτε το συμβούλιο, γι’ αυτό και το δικαστήριο πρέπει να δηλώσει αναρμόδιο και να μη μπει στην ουσία του αιτήματος.
Δευτερολογώντας οι συνήγοροι ζήτησαν από το δικαστήριο να δει τη ratio, την αιτιολογική βάση του νόμου, αυτό που εμείς ονομάσαμε πνεύμα του νόμου. Ο εισαγγελέας παρουσίασε μια απλή γραμματική επανάληψη της δικονομικής διάταξης, αγνοώντας την αιτιολογική της βάση. Και επιτέλους, το δικαστήριο πρέπει να έχει το θάρρος να νομολογήσει και όχι να πει «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».
Το συγκεκριμένο δικαστήριο, όμως, ευθυνόφοβο, υπερσυντηρητικό, γνωρίζοντας ότι δίνει εξετάσεις στους ισχυρούς, ενήργησε κατά την… ευαγγελική ρήση. Πέταξε το μπαλάκι στο συμβούλιο, κηρύσσοντας τον εαυτό του αναρμόδιο. Ο πρόεδρος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συμβούλιο, παραδεχόμενος έτσι εμμέσως ότι πραγματικά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να δικαιολογεί την προφυλάκιση του Κ. Κάτσενου. Πρακτικά, όμως, αυτός θα παραμείνει στη φυλακή άγνωστο για πόσο ακόμα, ενώ άδηλες είναι οι «βουλές» του συμβούλιου.
Η παραπέρα κράτηση του Κάτσενου είναι καθαρό βασανιστήριο, αυτό το ξέρει πολύ καλά το δικαστήριο, όμως προτίμησε να οχυρωθεί πίσω από μια στενή γραμματολογική ερμηνεία του νόμου. Αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για τον Κ. Κάτσενο, για μας είναι ένα ακόμη δείγμα των προθέσεων του συγκεκριμένου δικαστήριου.
Ο… τοπογράφος
Και γιατί μέσα από πάμπολλα βιβλία, με εκατοντάδες σημειώματα (stickers), που βρέθηκαν στο σπίτι των Μαζιώτη-Ρούπη (ο Σπ. Φυτράκης διάβασε αρκετούς τίτλους από τα κατασχεμένα βιβλία), επιλέχτηκε μόνο αυτό το σημείωμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν ερευνήθηκαν καν; Κάγκελο ο ασφαλίτης. Και αφού στο ίδιο σημείωμα υπήρχε και δεύτερο σκαρίφημα με δρόμους της Πλάκας και σημειωμένα αρκετά σημεία πάνω σ’ αυτούς, γιατί δεν βρέθηκε τίποτα στην Πλάκα που να δίνει υποψία σχεδιασμού ενέργειας του ΕΑ; Πάλι κάγκελο ο ασφαλίτης.
Εμείς αναρωτιόμαστε κάτι άλλο. Γιατί, αν το σημείωμα αυτό αφορούσε προετοιμασία ενέργειας του ΕΑ, να παιδεύονται με πρόχειρα σκαριφήματα οι άνθρωποι και να μη μπουν στο Ιντερνετ να τα υπολογίσουν όλα με ακρίβεια (έχει ακούσει κανείς τους για το Google maps;) ή να πάρουν έναν κανονικό χάρτη και μ’ ένα κλιμακόμετρο να βρουν με απόλυτη ακρίβεια όποια απόσταση απ’ όποιο σημείο ήθελαν; Ασκήσεις… τριγωνομετρίας ήθελαν να κάνουν;
Εχει και η γελοιότητα κάποια όρια, αλλά στην Αντιτρομοκρατική τα αγνοούν, ειδικά όταν είναι σίγουροι ότι θα σερβίρουν στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ διάφορα μυθεύματα κι αυτά θα τα αναπαράγουν χωρίς να θέσουν το παραμικρό ερώτημα. Οταν έπιασαν τους Μαζιώτη-Ρούπα, έπρεπε να δημιουργήσουν κι ένα περιβάλλον… αποδείξεων, οπότε χρησιμοποίησαν ό,τι φαινόταν βολικό. Επρεπε να συλλάβουν και τους υπόλοιπους, οπότε –όπως κατέθεσε ο Παπαθανασάκης– χρειάζονταν μια «επικείμενη ενέργεια» και αυτή θα γινόταν στην Πανόρμου!
Επιστήμονας ή μπάτσος;
– Ενώ υπάρχει διεθνής επιστημονική αμφισβήτηση της μεθόδου DNA, ακόμη και από αστυνομικές εκθέσεις, ο Κάθάριος δεν είπε λέξη γι’ αυτό, αλλά παρουσίασε τη μέθοδο σαν μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης, σαν απόλυτη μέθοδο ταυτοποίησης.
– Το εργαστήριο της Ασφάλειας δεν έχει πιστοποιηθεί ούτε από το εντελώς ξεφτιλισμένο ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης), που μοιράζει αβέρτα τις πιστοποιήσεις ακόμα και στα ιδιωτικά εργαστήρια. Ενα μαγαζάκι είναι, με το οποίο η Ασφάλεια κάνει τη δουλειά της, χωρίς ν’ απευθύνεται ούτε στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας ούτε –πολύ περισσότερο– στα πανεπιστημιακά εργαστήρια. Λένε πως αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, κι αυτό επιβεβαίωσε ο Καθάριος. Πόση σχέση με την επιστήμη όμως μπορεί να έχει ένας νεαρός, μ’ ένα αγγλικό μεταπτυχιακό στα τρόφιμα, που λέει τόσο χοντροκομμένα ψέματα για ένα εργαστήριο, το οποίο –επαναλαμβάνουμε– βρίσκεται εδώ και χρόνια «σε διαδικασία διαπίστευσης» ακόμα και από το αφερέγγυο ΕΣΥΔ; Γιατί μονοπωλεί όλες τις έρευνες εγκληματολογικού ενδιαφέροντος αυτό το εργαστήριο και όχι άλλα κρατικά και πανεπιστημιακά εργαστήρια;
– Ενώ ο τύπος αυτός είναι ένας απλός υπάλληλος (χημικός) εμφανίστηκε να καταθέτει σαν τμηματάρχης της υπηρεσίας. Εμφανίστηκε, δηλαδή, να διαβεβαιώνει ότι η όλη διαδικασία, από τη λήψη των δειγμάτων μέχρι τον έλεγχο, γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση λάθους! Πώς, όμως, το ξέρει αυτό; Οταν συλλέγεται ένα πειστήριο, αυτός δεν είναι εκεί. Πώς διαβεβαιώνει για λογαριασμό των ασφαλιτών της Αντιτρομοκρατικής; Αν σεβόταν στο ελάχιστο την επιστημονική του ιδιότητα, αν αισθανόταν επιστήμονας και όχι ασφαλίτης, θα έλεγε: Εγώ έχω ευθύνη για μια εργαστηριακή έρευνα. Μου φέρνουν κάτι και το ελέγχω στο εργαστήριο. Τι έγινε πριν απ’ αυτό, δεν ξέρω, ρωτήστε τη ΔΑΕΕΒ. Αυτός, όμως, επέλεξε να εμφανιστεί σαν ασφαλίτης και όχι ως επιστήμονας. Στηρίζει το μαγαζί από το οποίο εξασφαλίζει το ψωμί του (ή μήπως το παντεσπάνι του;).
Είναι χαρακτηριστικό το πώς έμεινε άγαλμα όταν, ενώ έλεγε όλες αυτές τις παπαριές για τον επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο (υποτίθεται ότι) συλλέγονται τα δείγματα από τα πειστήρια, η Δ. Βαγιανού του έδειξε φωτογραφίες, στις οποίες φαινόταν μια ρουκέτα να είναι πεταμένη πάνω σ’ ένα στρώμα και μια σειρά όπλα πεταμένα πάνω σε χαρτόνια. «Αυτές είναι φωτογραφίες των εφημερίδων», ψέλλισε. Αυτές, όμως, είναι φωτογραφίες που η Αντιτρομοκρατική έδωσε στις εφημερίδες και απεικονίζουν καθαρά πως καμιά μέριμνα δεν παίρνουν για να προστατεύσουν τα πειστήρια. Για παράδειγμα, αν το στρώμα ήταν ένα παλιό στρώμα της οικογένειας Γουρνά, γιατί να μην υπάρχει π.χ. πιτυρίτιδα από τα μαλλιά της συζύγου του; Το επεσήμανε σωστά η Δ. Βαγιανού και ο χημικός-ασφαλίτης κατάπιε τη γλώσσα του.
Και κάτι ακόμη, που το ρωτάμε εμείς. Παίρνουν τα πειστήρια, είπε ο Καθάριος, και τα σκουπίζουν με μια αποστειρωμένη μπατονέτα για να βρουν δείγματα βιολογικού υλικού. Ετσι, όμως, δεν εξαφανίζουν ή καταστρέφουν τα δακτυλικά αποτυπώματα; Δεν τους ενδιαφέρουν αυτά;
Ολη η ιστορία με το DNΑ γίνεται για τη Μαρί Μπεραχά (για κανέναν άλλον από τους κατηγορούμενους). Υποτίθεται πως βρέθηκε γενετικό υλικό στη σκανδάλη ενός πιστολιού ZASTAVA, το οποίο ταυτίστηκε με γενετικό υλικό που βρέθηκε στο σπίτι του πατέρα της Μαρί, Μανώλη Μπεραχά, και όταν συγκρίθηκε με άλλο γενετικό υλικό που βρέθηκε στο ίδιο σπίτι διαπιστώθηκε κληρονομική συμβατότητα. Δεν είπαν, δηλαδή, το όνομα της Μαρί Μπεραχά, αλλά είπαν… «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια»!
Εμείς, πέρα από τη γενική επιστημονική αμφισβήτηση της μεθόδου DNA, στην οποία θα επανέλθουμε, υποστηρίζουμε ευθέως και κάτι ακόμη. Χρόνια τώρα η Ασφάλεια κατασκευάζει αποτυπώματα, μεταφέροντάς τα όπου γουστάρει. Είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφέρει βιολογικό υλικό. Οταν αυτή η σκοτεινή και βρομερή υπηρεσία που λέγεται Αντιτρομοκρατική κρατάει και το πεπόνι και το μαχαίρι, μπορεί εύκολα να μεταφέρει βιολογικό υλικό (αφθονεί στα σπίτια εκείνων που συλλαμβάνει, τα οποία είναι γεμάτα από πετσέτες, εσώρουχα, μαξιλάρια, σεντόνια κ.λπ.) όπου θέλει. Αν ανοίξει αυτή η φάμπρικα, τότε θα ζήσουμε στο μέλλον έναν εφιάλτη χειρότερο απ’ αυτόν που έχουμε ζήσει με τα αποτυπώματα.